Ortopedija

Vrhunska dijagnostika za rješavanje boli sustava za kretanje

_

Ortopedske usluge MOVENS Centra:

_
 • Ortopedski pregled
 • UZV pregled
 • Dijagnostika ozljeda i bolnih stanja
 • Biološke metode liječenja

Movens centar pruža jedinstven, multidisciplinarni pristup u rješavanju ortopedskih problema. Tim se sastoji od Ortopeda, Kineziologa te Fizioterapeuta koji zajedničkim radom svakom pacijentu pružaju modernu dijagnostiku i liječenje ozljeda, bolesti i tegoba sustava za kretanje.  Prim.dr.sc.Eduard Rod, dr.med. specijalist je ortopedije, uža specijalizacija iz traumatologije lokomotornog sustava.

Ortopedija
Ortopedija Dr. Rod

Biološke metode liječenja

_
 • PRP / ACP plazma
 • Viskosuplementacija - terapija hijaluronskom kiselinom
 • Terapija matičnim stanicama

PRP terapija

_

PRP terapija (plazma obogaćena trombocitima) odn ACP (autologna kondicionirana plazma)  dva su različita naziva iste metode liječenja. U procesu centrifugiranja vlastite krvi dobiva se plazma koja sadrži nekoliko puta više trombocita od obične krvi. Dobiveni trombociti imaju protuupalni, reparativni i regeneracijski učinak na razne vrste tkiva poput naših mišića, tetiva i hrskavice.

Praksa pokazuje izvrsne rezultate PRP terapije u tretiranju stanja kao što su:

 • osteoartritis (oštećenja hrskavice) koljena i kuka
 • upala i oštećenja tetiva:teniski lakat,
  ahilova tetiva,
  impingement - sindrom sraza ramena,
  patelarna tetiva
 • parcijalna ruptura mišića

Viskosuplementacija

_

Hijaluronska kiselina je vrsta šećera koja se prirodno nalazi u raznim vrstama tkiva poput hrskavice zatim sinovijalnoj tekućini koja je sastavni dio svakoga zgloba, te omogućuje podmazivanje zglobnih tijela. Ukoliko je nema dovoljno, sinovijalna tekućina nema potrebnu viskoznost / gustoću zbog čega dolazi do pojačanoga trenja i trošena hrskavice te ostalih zglobnih struktura. U stanjima poput artroze koljena i kuka smanjena je njezina količina u sinovijalnoj tekućini te kroz aplikaciju intraartikularnih injekcija  upravo najviše upotrebljava za takva stanja. Zbog spomenutog pojma viskoznosti, u praksi se često upotrebljava termin viskosuplementacija.

Terapija matičnim stanicama

_

Terapija matičnim stanicama provodi se uzimanjem masnoga tkiva pacijenta, najčešće sa područja abdomena. Posebnim procesom centrifugiranja iz uzetoga masnoga tkiva odvaja se od stanica masnoga tkiva posebna vrsta stanica, mezenhimalne matične stanice i periciti koje imaju iznimno jako reparativno, regeneracijsko i protuupalno djelovanje na mišiće, tetive, kosti i hrskavicu. U praksi se najčešće primjenjuje kod osteortritisa koljena i kuka a za razliku od terapije plazmom ima puno konkretniji i duži učinak kod viših stupnjeva oštećenja hrskavice.