Edukacija fizioterapeuta i kineziologa

Traumatologija, dijagnostika, rehabilitacija i prevencija ozljeda lokomotornoga sustava

_

spajanje područja ortopedije, kineziologije i fizikalne terapije
u jednu najužu i nedjeljivu cjelinu

PREDAVAČI:

_
 • Ivan TudorProfesor kineziologije i kineziterapeut sa dugogodišnjim iskustvom u području fizikalne terapije i rehabilitacije. Osnivač i suvlasnik Movens Centra.
 • Tomislav BučanacProfesor kineziologije i kineziterapeut sa dugogodišnjim iskustvom u području fizikalne terapije i rehabilitacije. Osnivač i suvlasnik Movens Centra.
 • Eduard RodDoktor medicine i znanosti te specijalist ortopedije sa užom specijalizacijom iz traumatologije lokomotornoga sustava. Stalni zaposlenik te voditelj odjela za ortopediju specijalne bolnice Sveta Katarina. Član je liječničkoga A tima hrvatske nogometne reprezentacije. Stalni član tima Movens Centra.
 • Ivan Škvorc Fizioterapeut sa dugogodišnjim iskustvom u području fizikalne terapije i rehabilitacije. Stalni zaposlenik centra za rehabilitaciju KBCa Zagreb i stručni suradnik Movens Centra.

TRAJANJE EDUKACIJE:

_

80 sati nastave – 4 vikenda

CIJENA EDUKACIJE:

_

12.000,00 kuna

Movens Edukacija
Movens Edukacija

Edukacija se odvija u sklopu Movens Centra, centra za ortopediju, dijagnostiku, rehabilitaciju i zdravstveni fitnes. Edukacija je namijenjena fizioterapeutima i kineziterapeutima, kineziolozima te trenerima raznih usmjerenosti koji žele proširiti kvalitetu i sigurnost svoga rada, a posjeduju osnovna znanja iz anatomije, fiziologije, biomehanike te sportske medicine.

Posebna vrijednost ove edukacije je spajanje  područja ortopedije, kineziologije i fizikalne terapije u jednu najužu i nedjeljivu cjelinu.

U svakodnevnoj praksi najčešća je situacija da svako područje funkcionira zasebno. To rezultira cijelim nizom negativnih posljedica za pacijente, klijente i sportaše poput nepotpuno odrađenih rehabilitacija te treniranja i natjecanja u prevelikom volumenu i intenzitetu što često dovodi do generiranja novih ozljeda i sindroma prenaprezanja.

Teme i materijali edukacije rezultat su višegodišnjega praktičnoga iskustva i najnovijih znanstvenih spoznaja i tehnologija iz područja ortopedije, kineziologije, dijagnostike i rehabilitacije. U redovitome studiranju na kineziološkome fakultetu i zdravstvenom veleučilištu, sadržaji ovih edukacija djelomično se spominju a većim dijelom uopće se i ne obrađuju. Njihovo razumijevanje elementarna je osnova za smisleni i kvalitetni rad u području fizikalne terapije i kineziterapije, izradi trenažnih programa u rekreativnom i profesionalnom sportu te prevenciji ozljeda. Nakon završene edukacije, polaznici dobivaju veliku količinu konkretnih teoretskih i praktičnih informacija te alata koje mogu odmah implementirati u praksu.

Edukacija se odvija kroz četiri odvojene cjeline sa razmacima od 4-6  tjedana između pojedinih cjelina.

PRVA CJELINA

_
 1. Postura, posturalne devijacije i mišićni disbalansi ( anatomska i biomehanička analiza osnovnih pokreta i gibanja lokomotornoga sustava, tonični i fazični mišićni sklopovi,   agonisti, sinergisti, antagonisti, recipročna inhibicija i mehanizam izmjenjene recipročne inhibicije)
 2. Motorička kontrola i osnove neurofiziologije
 3. Osnovni mehanizmi i vrste boli (akutna i kronična bol, nociceptori, živčani putevi za prijenos boli, centar za bol, psihosomatika i somatopsihika)
 4. Mehanizam i vrste mišićnih kontrakcija (prikaz konkretnih primjera i video animacija)
 5. Aerobni i anaerobni energetski procesi (kardiorespiratorna izdržljivost i metabolizam mišića)
 6. Funkcionalne i strukturalne promjene živčano mišićnoga te kardiorespiratornoga sustava kao posljedica treninga mobilnosti, stabilnosti (mišićna jakost, snaga i izdržljivost) senzomotorne kontrole ( propriocepcije ) i kardiorespiratorne izdržljivosti
 7. Periodizacija u rehabilitaciji (pojam periodizacije, kompenzacija i superkompenzacija, planiranje i programiranje rehabilitacijskih protokola, osnovne sastavnice opterećenja, doziranje i progresija opterećenja, izbor vježbi i vrsta mišićnih kontrakcija u rehabilitaciji)
 8. Kvalitativne i kvantitativne metode za procjenu i mjerenje mišićne jakosti, snage i izdržljivosti, senzomotorne kontrole te kardiorespiratorne izdržljivosti (manualno mišićno testiranje te procjena funkcionalnosti kroz osnovne obrasce pokreta, terenski testovi za procjenu jakosti i izdržljivosti mišića zdjelice i trupa, ručni dinamometri, izometrijske i tenziometrijske platforme, izokinetički dinamometar, testovi za procjenu senzomotorike te kardiorespiratorne izdržljivosti)
 9. Ozljede i sindromi prenaprezanja (osnovne razlike i primjeri, unutarnji i vanjski čimbenici rizika)

DRUGA CJELINA – Koljeno

_
 1. Osnove anatomije i biomehanike koljena
 2. Najčešće ozljede i sindromi prenaprezanja koljena te njihovi mehanizmi (primjeri iz svakodnevnih aktivnosti te rekreacije i sporta)
 3. Osnovni ortopedski zahvati (neoperativni i operativni)
 4. Patofiziologija upalnoga procesa i cijeljenje pojedinih vrsta tkiva (kost, mišić, tetiva, ligament, hrskavica)
 5. Osnove dijagnostike u ortopediji (anamneza, klinički pregled, testovi stabilnosti i provokativni testovi boli – općenito i konkretni prikaz za koljeno)
 6. Radiološka dijagnostika (RTG, MR, CT, ultrazvuk, EMNG sa konkretnim prikazima najčešćih ozljeda)
 7. Operativni zahvati na koljenu sa konkretnim slikama i video prikazom (artroskopska toaleta koljena, rekonstrukcija prednje ukrižene sveze, meniscektomija, šivanje meniska, osteotomije, mikrofrakture, osteoartritis i endoprotetika)
 8. Protokoli i planiranje fizikalne terapije i kineziterapije po tjednima i mjesecima sa obzirom na gore navedene operativne zahvate te najčešće ozljede i sindrome prenaprezanja koljenoga zgloba
 9. Biološka terapija te njezina primjena u liječenju i prevenciji ozljeda i sindroma prenaprezanja
 10. Kvalitativne i kvantitativne metode za procjenu i mjerenje funkcionalnosti koljena (manualno mišićno testiranje te procjena funkcionalnosti koljena kroz osnovne obrasce pokreta, mjerenje funkcionalnosti koljena na izokinetičkome dinamometru )

TREĆA CJELINA – Kuk i kralježnica

_
 1. Osnove anatomije i biomehanike kuka i kralježnice
 2. Najčešće ozljede i sindromi prenaprezanja zgloba kuka i kralježnice (primjeri iz svakodnevnih aktivnosti, rekreacije i sporta)
 3. Osnove dijagnostike kuka i kralježnice
 4. Radiološka dijagnostika (RTG, MR i ultrazvuk kuka i kralježnice sa par konkretnih prikaza najčešćih ozljeda)
 5. Operativni zahvati na kuku i kralježnici sa slikama i video prikazom (artroskopska toaleta zgloba kuka, šivanje labruma, endoproteze kuka,  hernije diska, spondilolisteza)
 6. Protokoli i planiranje fizikalne terapije i kineziterapije sa obzirom na najčešće operativne zahvate te ozljede i sindrome prenaprezanja kuka i kralježnice po tjednima
 7. Kvalitativne i kvantitativne metode za procjenu i mjerenje funkcionalnosti zgloba kuka i kralježnice (manualno mišićno testiranje te procjena funkcionalnosti kuka i kralježnice kroz osnovne obrasce pokreta, mjerenje funkcionalnosti kuka i kralježnice na izokinetičkome dinamometru i izometrijskoj platformi)

ČETVRTA CJELINA – Rame, stopalo, lakat i šaka

_
 1. Osnove anatomije i biomehanike ramena, stopala, lakta i šake
 2. Najčešće ozljede i sindromi prenaprezanja ramena, stopala, lakta i šake te njihovi mehanizmi (primjeri iz svakodnevnih aktivnosti, rekreacije i sporta)
 3. Osnove dijagnostike ramena, stopala, lakta i šake
 4. Radiološka dijagnostika (konkretni prikazi RTG, MR, UZV te EMNG najčešćih ozljeda i sindroma prenaprezanja)
 5. Operativni zahvati na ramenu, stopalu, laktu i šaci sa slikama i video prikazom (artroskopska toaleta, stabilizacija ramena, fiksacija slap lezije, rekonstrukcija rotatorne manžete, korekcija haluks valgusa, artrodeza gležnja i stopala, dekompresija živaca kod kanalikularnih sindroma)
 6. Protokoli i planiranje fizikalne terapije i kineziterapije sa obzirom na najčešće operativne zahvate te ozljede i sindrome prenaprezanja ramena, stopala, lakta i šake po tjednima
 7. Kvalitativne i kvantitativne metode za procjenu i mjerenje funkcionalnosti ramena, stopala, lakta i šake ( manualno mišićno testiranje te procjena funkcionalnosti ramena, stopala, lakta i šake kroz osnovne obrasce pokreta, dijagnostika i mjerenje funkcionalnosti ramena, stopala, lakta i šake na izokinetičkome dinamometru )
Movens Edukacija

DODATAK ČETVRTOJ CJELINI: Osnove psihologije, komunikacije i strategije u radu sa pacijentima i klijentima – pojam i definicija ličnosti, psihosomatika i somatopsihika, poremećaji ličnosti, poremećaji raspoloženja, anksioznost (fobije, hipohondrija, panični napadaji straha), neuroze i psihoze, statistika navedenoga u populaciji.

ZAKLJUČNO: Osvrt na sve četiri cjeline,  pitanja, rasprava, završni ispit, podjela certifikata i druženje na kraju.

Napomene

_

Edukacije se odvijaju u prostorijama Movens centra uz poštivanje svih epidemioloških mjera s obzirom na epidemiju COVID-19 bolesti.

Cijena edukacije iznosi 12.000,00 kuna sa uključenim PDV-om, uz mogućnost plaćanja u 5 obroka.

U cijenu edukacije su uključeni edukacijski materijali.

Predbilježbe

_

Planirani početak edukacije je sredina 2021. godine ovisno o aktualnim epidemiološkim mjerama. Ukoliko ste zainteresirani i želite da Vas obavijestimo kada ćemo znati točan termin početka edukacije, molimo Vas pošaljite nam kontakt upit: